Flight, fight or freeze!

Nee ik ga het niet hebben over het feit of de hamster een bedreigde diersoort is. Ik ga het wel hebben over ons oerinstinct. Al in mijn opleiding tot organisatiecoach, vond ik het onderdeel psychologie in organisaties interessant. Hoe bestaat het dat in een prangende (nood)situatie de één heel scherp en adequaat reageert en zijn persoonlijk leiderschap aanspreekt, en de ander in de inactieve- en passieve stand schiet? Ik heb besloten om juist nu in deze tijd hier weer eens in dit interessante onderwerp te duiken.


Fight, flight en freeze zijn reactieve oerinstincten op situaties. Niet alleen hamsters doen aan fight flight freeze. Ook wij mensen doen aan fight fight freeze. Vechten vluchten en verstoppen maakt ons leven er niet beter op. Voorbeelden van fight zijn conflicten tussen landen, conflicten op het werk of ruzie thuis. Voorbeelden van flight zijn vluchten van een oorlog of om economische redenen. Vluchten kan je ook in verslavingen als gamen, seks, drank en drugs. Bij verstoppen sta je als aan de grond genageld. Mensen die verstoppen weten het even niet meer. Ze komen hun bed niet meer uit. Een burn-out?


Waarom reageren we niet op één en dezelfde manier? Je zou zeggen dat je rationele gedachten dat wel voor jou gaan bepalen maar niets is minder waar. Het perfecte voorbeeld vindt nu bijvoorbeeld plaats rond het Corona virus. De één blijft binnen met de ramen en deuren op slot (freeze) en de ander rent naar de supermarkt om vervolgens, volledig irrationeel in grote getale te gaan hamsteren (fight en flight). Wat doe jij in welke situatie? Wellicht behoor jij tot diegene die juist nu keihard werkt in de preventie en of zorg. Behoor jij misschien tot degene die de druk totaal anders ervaart in de vorm van thuis werken? Dit met kids om je heen en wellicht ook nog een partner die thuis werkt? Interessant om voor jezelf na te gaan of jouw reactie op de hedendaagse situatie je triggert in wat dan ook.


Speciaal voor jou, voor degene die in deze periode met een situatie te maken krijgt en die met vragen zit. Deze periode waarin jij je afvraagt: heb ik het nog allemaal helder? Voor jou bied ik kosteloos mijn diensten aan als sparringpartner. Waarom? Omdat ook ik mijn steentje wil bijdragen in deze moeilijke periode van onzekerheid. Je mag mij bellen voor een gratis eerste gesprek om te sparren.


Het onderwerp is geheel aan jou. Ik ben dagelijks te bereiken op: 06-15293987. Ook mag je mij mailen voor een afspraak info@mi-rar.nl Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op. Hartelijke groet,

Miranda Doorgeest

Trainer/coach Blue Yellow Leaders


33 keer bekeken0 reacties

 © Blue Yellow Leaders