Van beoordelen naar Continue Dialoog

Het beoordelingsgesprek

De jaarlijkse beoordelingsgesprekken of functioneringsgesprekken leveren veel medewerkers en leidinggevenden een heleboel stress op. Voor de medewerker wordt het lot uit handen gegeven door de éénzijdige belichting van hun functioneren op één moment in het jaar over hun bijdrage aan het succes van de organisatie. Bovendien zijn leidinggevenden vele dagen druk met het schrijven van beoordelingsgesprekken, het ijken van resultaten in managementteams in verband met financiële componenten en natuurlijk het voeren van de beoordelingsgesprekken.


De bedoeling

De bedoeling van een beoordelingsgesprek is feedback over iemands functioneren om hier vervolgens van te leren. Mensen willen tenslotte weten waar ze staan. Geen feedback krijgen levert onzekerheid op en daar houd niemand van. Laat staan dat dit motiveert. Is het gewoon afschaffen van beoordelingsgesprekken dan de oplossing? Het antwoord hierop is nee. Vele organisaties die dit hebben gedaan zijn hierop teruggekomen, omdat mensen willen weten waar ze staan.


De oplossing

Als het goed is voeren medewerkers en leidinggevenden onderling het hele jaar door gesprekken over hun werk, alleen gaan deze gesprekken vaak niet over de doelen die ze hebben gesteld en hun persoonlijke ontwikkeling. Hier ligt ook een belangrijk deel van de oplossing. Maak van de beoordelingsgesprekken geen eenmalig jaarlijks gesprek, maar een continue dialoog in een gelijkwaardige relatie.


Continue Dialoog

De naam zegt het eigenlijk al. De Continue Dialoog is een proces waarbij het beoordelingsgesprek wordt vervangen door doorlopend systeem van dialoog over doelen en persoonlijke groei. Het voordeel van de Continue Dialoog is dat de verantwoordelijkheid niet langer primair ligt bij de leidinggevende. Het wordt een gedeelde verantwoordelijkheid van medewerker(s), team(s) en leidinggevende. De doelen blijven op deze manier top of mind en er wordt continue gewerkt aan persoonlijke ontwikkeling in de organisatie.
De Continue Dialoog als effectieve HR cyclusImplementeren van de Continue Dialoog

Morgen meteen een nieuw werkend systeem invoeren in je organisatie is een utopie. Zonder inspanning geen resultaat. Met een gestroomlijnd proces, simpele tools en goede (reflectie)gesprekken bouwen wij samen met jou een effectieve HR cyclus in je organisatie. Zo kunnen we toch snel mooie stappen zetten! Dit is de start voor een cultuurverandering van een leven lang leren en ontwikkelen binnen jouw organisatie.Meer over de Continue Dialoog en het programma leer je hier. Of neem persoonlijk contact op met een van onze Partners.
34 keer bekeken0 reacties

 © Blue Yellow Leaders